D’escoles castell a palaus públics

Avui la comissió del camí escolar ha assistit a la ponència “ENTORNOS ESCOLARES, UNA POLÍTICA URBANA A FAVOR DE LA INFANCIA” organitzada per Ciudades que caminan.

La Marta Román, gran defensora de la necessitat que els nens reconquistin les ciutats, ens ha exposat idees tan interessants com la necessitat que les escoles deixin de ser ESCOLES C ASTELL per passar a ser PALAUS PÚBLICS.

  

Ha exposat que moltes escoles es poden assimilar a un castell perquè:

  • El recinte està delimitat per murs, reixes altes,… que els separen de la resta del barri.
  • Estan envoltades d’un fossat ple de cocodrils, o sigui, de carrers plens de cotxes i altres vehicles, tan perillosos.
  • En el seu interior tenen un pati d’armes, una gran pista de ciment, sense verd i que rarament les nenes s’atreveixen a trepitjar (ens van recomanar aquest video)

Proposa que les escoles siguin palaus públics:

  • Cal domar els cocodrils, tallant el trànsit, fent mesures tàctiques per donar més espai als vianants i promovent que es compleixin les normes de circulació (trencant amb la tolerància que  hi ha en certes escoles perquè les famílies aparquin indegudament sobre voreres, en doble fila,… quina educació rep la canalla quan aparquen el seu vehicle sobre una vorera per on hi passen a peu els seus companys i companyes de classe?).
  • S’hi accedeixi a través de passeigs que promoguin que la canalla pugui anar a peu o en bicicleta a l’escola i que, en certes edats, ho puguin autònomament, sense l’acompanyament de les famílies. Cal tenir present que donar autonomia als infants és un acte d’amor, no una negligència. Promou el seu desenvolupament com a persona (tan o més important com aprendre idiomes, música,… o altres competències)
  • Amb un saló urbà de benvinguda amb vegetació, zones d’aigua i terra, un espai on les famílies puguin reunir-se abans i després de l’escola de forma agradable, promogui les relacions, l’intercanvi,…
  • Amb un jardí interior, un pati que serveixi com a recurs educatiu, que tingui en compte la perspectiva de gènere, verd i amb elements naturals. Totes les coses amb les quals està treballant la comissió verda.
  • Que tingui les portes obertes al barri, que no només els escolars puguin gaudir de tota la infraestructura que disposa, promovent iniciatives com els patis oberts o similars. Això implica una gestió complexa de l’espai però “les gestions complexes generen vides fàcils i les gestions fàcils generen vides complexes”.

Considera molt important dedicar esforços en millorar les escoles i els seus entorns perquè són un punt neuràlgic dels barris on es poden generar moltes sinergies entre el veïnat. Així mateix, creu fermament que la comunitat ha de vetllar per cuidar la infància, no és tasca únicament de les famílies. Els nens i nenes ha de percebre que, si mai tenen un problema movent-se pel barri, poden comptar amb l’ajuda dels comerciants, els veïnat, de la comunitat del barri.

Entre d’altres exemples, ens ha mostrat la intervenció realitzada a l’escola del seu barri, a Madrid:

       

A continuació, dos altres ponents ens han explicat experiències de camins escolars que s’han implementat a escoles de Melilla i Zaragoza.

En aquest enllaç podeu consultar un resum de les ponències, confiem que properament disposarem també del vídeo de les ponències. Mentrestant, us convidem a visualitzar aquest vídeo (https://www.youtube.com/watch?v=vBb91vNeViU) on explica molt clarament com ha canviat el paper de la infància a la ciutat i la necessitat que la infància torni a recuperar els carrers.

Patis pel clima

Un dels objectius de la Comissió Verda és la transformació del pati de l’escola. Volem que el nostre pati sigui un refugi climàtic, més verd, amb més diversitat de joc i més igualitari.

Per això, la comissió va presentar una proposta de subvenció dins del programa “Subvencions pel clima” de l’Ajuntament de BCN. I ho vam fer de la mà d’El Globus Vermell, -entitat referent en la transformació de patis escolars- i de l’Associació de Veïns i Veïnes del Baix Guinardó. L’otorgament de la subvenció seria un impuls enorme per a la transformació del pati de i per poder fer de la nostra escola un entorn més saludable pels nostres infants i pels veïns del barri!.

Així mateix, el passat dia 29 d’octubre, membres de la Comissió Verda junt a professores del Comitè Ambiental de l’escola vam assistir a les Jornades “Patis pel Clima” organitzades per El Globus Vermell.

Vam aprendre com d’important és crear entorns de joc saludables per als nostres fills i filles i vam comprendre com des dels patis de les escoles es pot produir una transformació profunda en la socitetat, aportant coneixement i sensibilitzant els infants sobre la importància de la cura del medi ambient. Qüestions que estan sens dubte alineades amb els reptes que té la nostra ciutat!

En aquest enllaç podeu consultar les ponències: https://youtu.be/xf75H9WNNTg. Molt interessants!!

Prioritat vianants del c. Taxdirt?

Aquest dimecres 4 de novembre hem participat al Consell de barri del Baix Guinardó per preguntar quines mesures es pendran per assegurar que al c. Taxdirt es compleix la nova senyalització vertical que s’hi ha col·locat i, per tant:

  • que els vianants tinguin prioritat de pas
  • no hi circulin vehicles (excepte pel parking, serveis i bicis)
  • es respecti la velocitat de 10 km/h

   

Us adjuntem un vídeo d’avui mateix on es pot comprovar que el volum de vehicles segueix sent l’habitual del carrer:

La regidora es va comprometre a revisar la senyalització existent (actualment tapada per altres senyals) i a controlar l’indisciplina viària del carrer.  Però amb aquestes actuacions no serà suficient per assegurar la pacificació del carrer.

Per això, hem sol·licitat unes modificacions a les actuacions previstes en les obres que s’iniciaran el proper dilluns (podeu consultar-les en aquest article).

1) Trasllat de la senyalització horitzontal taronja d’àmbit protegit al mateix c. Taxdirt, però entre el carril bici del c. Marina i el pas de vianants.

2) Trasllat de la senyalització horitzontal d’onades verdes a la calçada del c. Taxdirt per remarcar que el vial és de prioritat de vianants i la circulació dels vehicles està prohibida.

3) Ubicació dels 6 nous bancs i elements de jocs espontani a la calçada del c. Taxdirt, eliminant el carril d’estacionament. Ubicar-los de manera que els vehicles que puguin circular pel vial no ho facin en una trajectòria rectilínia.

També hem sol·licitat una reunió per tractar les actuacions que caldria portar a terme a curt termini.

En aquest enllaç podeu consultar la sol·licitud presentada i en aquest altre la presentació adjuntada amb totes les propostes.

Noves incorporacions per la comissió de menjador

La comissió de menjador necessita noves incorporacions arrel que de les tres membres actuals, només una utilitza el servei de menjador.

La comissió s’encarrega de conèixer i fer el seguiment del  servei de menjador gestionat per la direcció de l’escola i de les activitats que es fan durant aquella estona fins que es reprenen les classes.

En aquest apartat podeu consultar les notícies relacionades amb la comissió.

Si en voleu formar part, contacteu a: menjador.afaaigues@gmail.com

Més famílies per tallar Taxdirt

El tall diari del carrer Taxdirt ens està permetent entrar i sortir de l’escola sense aglomeracions i no haver de patir pels automòbils que hi passen.

Com sabeu, la Guàrdia Urbana no pot anar-hi cada dia i som les famílies les que ens estem organitzant, mentre seguim reclamant i denunciant al Districte que no hauríem de ser nosaltres les encarregades de vetllar per la seguretat viària.

Ja fa més d’un mes que va començar l’escola i bàsicament són 3 les famílies que s’ocupen cada dia de tallar el carrer. Per això us fem arribar aquest missatge, a veure si algú més s’anima a ajudar:

Us proposem dues maneres de col·laborar:

  1. Puc anar-hi més d’un dia a la setmana i em comprometo a fer-ho: Envia un correu a camiescolar.afaaigues@gmail.com. El César està organitzant els torns de les persones voluntàries.
  2. Puc anar-hi esporàdicament o només una estona. Vés a la tanca, acompanya a qui et trobis allà i pregunta-li si es vol alliberar aquell dia. Segur que encara que siguin 10 minuts, aquella persona agraeix l’ajuda i la companyia.

Algunes famílies ja s’han apuntat aquests darrers dies, però ens en fan falta més!

Us recordem els horaris del tall:

  • Matí: de 8h45 a 9h15
  • Tarda: de 16h15 a 16h50

Moltes gràcies!!

Comissió de camí escolar

Protegim l’escola de les Aigües

Aquest dimarts 20 d’octubre les tècniques encarregades del projecte “Protegim les escoles” de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb el Pablo Ramos (conseller d’educació del Districte Horta-Guinardo) i el Jordi Villar (tècnic d’educació i infància del Districte), ens van explicar, a la Iolanda Gras (directora de l ‘escola) i a les representants de la comissió de camí escolar de l’AFA, les actuacions previstes per millorar la seguretat a l’entorn de l’escola.

Les obres es preveuen començar el proper 9 de novembre i consistiran en:

  • Millorar el pas de vianants del c. Taxdirt més proper al c. Sardenya (on actualment  es creen bassals) aixecant la cota de calçada a nivell de la vorera. Així, les persones que creuïn el pas de  vianants no hauran de baixar i pujar pels guals, si no que seran els vehicles els que salvaran el desnivell. Això millorarà l’accessibilitat del pas de vianants i, al mateix temps, reduirà la velocitat de circulació dels vehicles.
  • Senyalitzar i semaforitzar un nou pas de vianants el c. Sardenya, just per sobre del c. Romans. Així, les famílies que venen del sud-oest de l’escola, podran creuar el c. Sardenya per aquest nou pas de vianants, sense haver de pujar a l’alçada del carrer Taxdirt o baixar a travessera de Gràcia.
  • Senyalitzar a terra de la calçada i prèviament a diversos passos de vianants un rectngle taronja amb la inscropció de “ESCOLA” per advertir als vehicles de que es troben en un entorn escolar.
       
  • Incorporar 6 nous bancs  al vorera del c. Sardenya i elements i espais de joc espontani.
  • A la vorera del c. Sardenya que uneix l’escola amb l’institut Terea Pàmies, pintar-la amb elements que facilitin la percepció de que és una vorera que pertany a un entorn escolar.

Així mateix, es preveu la pacificació del c. Taxdirt i reduir-ne radicalment el trànsit de pas. De moment, s’han col·locat uns senyals verticals amb:

  • La inscripció “Zona de prioritat per a vianants“.
  • Una icona d’una persona caminant i la silueta d’una bicicleta.
  • Senyal R-301 de velocitat de circulació limitada a 10 km/h.
  • Senyal R-100 de circulació prohibida a tots els tipus de vehicles, excepte parking, serveis i bicicletes.

    

En la reunió es va manifestar la necessitat urgent de complementar aquesta senyalització (actualment molt difícil de veure) amb altres actuacions que facilitin que els vehicles percebin el c. Taxdirt com un carrer de vianants i busquin vies alternatives de desplaçaments, respectin als vianants i la velocitat de 10 km/h establerta.

Vam insistir en la necessitat de:

  • Eliminar el carril d’estacionament per guanyar-lo com a espai pels vianants, com s’ha fet a l’escola Ferran i Clua:
  • Col·locar en aquest espai mobiliari urbà (bancs, jardineres,…)
  • Pintar a la calçada elements que ajudin a percebre l’espai com a zona de vianants (aquí es poden veure alguns exemples).
  • Canviar la ubicació del senyal col·locat a la cruïlla amb Marina perquè queda amagats darrera del senyal de prohibit estacionar.
  • Incorporar senyalització vertical als vials que hi conflueixen informant que pel c. Taxdirt ja no s’hi pot circular.
  • Enviar una circular al veïnat informant del canvi de regulació del c. Taxdirt i recordant les condicions per poder-hi circular i la limitació de velocitat.

Sense aquest tipus d’intervenció, ens veiem obligats a seguir tallant el c. Taxdirt durant les entrades i sortides dels alumnes i assumint les famílies una responsabilitat que no ens correspon. Confiem que properament ens podrem reunir amb l’Ajuntament per aclarir aquesta problemàtica i buscar-ne una solució.

Posteriorment a la reunió, es va enviar per mail una presentació, elaborada per la  comissió de camí escolar, amb un recull de totes les problemàtiques detectades (us n’hem adjuntat unes imatges). Algunes de les quals quedaran resoltes amb les actuacions que properament s’executaran, però d’altres caldrà seguir treballant perquè es portin a terme. Estarem molt agraïts de rebre més aportacions. Recordeu que, per col·laborar, podeu contactar amb la comissió a través del correu: camiescolar.afaaigues@gmail.com.

Finalment, agrair tota la feina de les persones que han participat en el Projecte Illa Verda Baix Guinardó, que amb les seves idees, participació i perseverança van aconseguir que enguany puguem beneficiar-nos de les millores que properament s’executaran. Moltes gràcies!!

Novetats menjador curs 2020/2021

La responsable del menjador de l’escola de les Aigües, Montse Ferré, ens informa que aquest any, degut a la situació de pandèmia no poden fer atenció presencial. Totes les comunicacions s’han de fer via correu electrònic (menjador@escoladelesaigues.cat) o telefònica (678511086) i els pagaments es faran únicament per tranferència bancària.

Les famílies que necessitin de manera esporàdica el servei, l’hauran de reservar amb 1 dia d’antel·lació per correu electrònic i adjuntar el comprovant de la transferència bancària de pagament en el mateix correu de reserva.

El preu del menú si s’utilitza tots els dies escolars el servei és de 6,33 €/dia . Si es fa servir de forma  esporàdica és de 6,95 €/dia.

Així mateix, com a novetat de mitjans del curs passat es disposa de tots els menús penjats a l’apartat de menjador de la web de l’escola, concretament: FAMÍLIA I ESCOLA > MENJADOR > EL MENÚ

A més, s’ha complementat l’explicació de l’apartat de MENJADOR incloent una presentació del funcionament del projecte que podeu consultar en aquest enllaç.

També s’ha creat un nou apartat amb l’explicació de les propostes per als infants que es realitzen durant l’espai de migdia i amb un recull mensual de les propostes realitzades segons nivell d’edat acompanyat de fotografies de les activitats. Ara com ara, es poden consultar els mesos de gener i el de febrer.

Moltes gràcies per incorporar tots aquests temes a la web i fer-los més accessibles a les famílies!

Per altra banda, l’escola ha renovat tot el mobiliari del menjador, amb cadires fàcilment apilables i taules que es pleguen per poder convertir el menjador en un espai diàfan. Una gran millora!

 

 

Tall carrer Taxdirt

Hola famílies!

Des de l’AFA fem aquesta petició extraordinària i de caràcter urgent.

Tant l’escola com l’AFA fa mesos que estem treballant perquè la pacificació de l’entorn de l’escola sigui una realitat, però ara per ara, si volem el tall del carrer Taxdirt durant l’entrada i sortida dels infants de l’escola a partir de dilluns, l’haurem de fer les famílies.

Ens han facilitat unes tanques i ens han donat el permís per fer-ho.

Intentarem organitzar torns mentre no aconseguim que sigui la Guàrdia Urbana la que faci el tall.

Podeu escriure a: info@afaescoladelesaigues.org

A la web de l’Ajuntament de Protegim les escoles es poden consultar les intervencions que tenen previstes realitzar a l’entorn de l’escola de les Aigües. Seguirem insistint perquè ens les expliquin i puguem valorar si són suficents o si caldrà incorporar alguna altra mesura, especialment al carrer Taxdirt.

   

Mentre aquestes actuacions no es portin a terme, seguirem denunciant aquesta situació de gran inseguretat.

Moltes gràcies a tots i totes per la vostra ajuda.

Decidim Barcelona: Projecte de transformació del pati

Famílies,

Des de la comissió verda i del Projecte Illa via verda Baix Guinardó, hem presentat el projecte per transformar el pati en un jardí verd en els Pressupostos participatius de Barcelona. Volem repensar-lo amb una mirada sostenible, educativa i inclusiva. 

Ens agradaria que el pati de l’escola representés un refugi climàtic, amb més vegetació, ombra i terra transpirable, augmentant la salut del barri.

Així mateix, que es convertís en un jardí ple de recursos per l’aprenentatge i desenvolupament dels infants, que permetés l’ampliació de l’aula al pati, per treballar diferents àrees del coneixement, els valors de la cura i de la responsabilitat i a mantenir la flora i la fauna.

La nova proposta de pati permetria la diversitat de joc i la perspectiva de gènere. Actualment al pati, s’estableixen dinàmiques amb jerarquies de poder, fruit a la disposició d’una pista central de ciment que tendeix a utilitzar-se amb esports de pilota. Els nens més grans dominen l’espai principal i i les nenes i els més menuts, es limiten als espais perifèrics i més petits. El projecte preveu repensar aquests espais perquè tot l’alumnat pugui gaudir per igual de l’espai de joc.

El projecte es realitzarà de forma participativa, conjuntament amb el comitè ambiental de l’escola, format per l’alumnat, l’equip docent i l’AFA. El cost orientatiu d’execució seria de 700.000€.

Portes obertes virtuals

L’escola de les aigües  ha preparat una jornada de portes obertes virtuals per a totes les famílies que no han pogut assistir a la darrera sessió, que fruit a la situació de confinament, va quedar anul·lada. 

En aquesta web podeu consultar totes les activitats que des de l’Associació de famílies de l’escola (AFA escola de les Aigües)  organitzem o col·laborem. Així mateix, en aquest díptic en teniu un resum:

Per qualsevol dubte podeu escriure al mail info@afaescoladelesaigues.org.

Al web de l’escola  teniu molta informació rellevant sobre l’escola, imatges, vídeos i presentacions:

  • Vídeo de presentació de l’escola:

  • Visita virtual als espais de l’escola per conèixer les instal·lacions. Les imatges són 360º.
  • Presentació de l’escola que es fa a les jornades de portes obertes.
  • Un dia a P3

     

  • Preguntes freqüents