Glossari

Recull de termes més emprats en l ‘àmbit educatiu i, concretament, de l’escola de les Aigües, per tal de facilitar la seva comprensió a qui els desconegui.

Els termes estan organitzats per les següents temàtiques:

Si voleu proposar la incorporació d’altres termes o modificar algunes de les explicacions, escriviu a benvinguda.afaaigues@gmail.com.

ESCOLA

L’Escola de les Aigües una institució educativa pública situada a la cantonada del carrer Sardenya amb Taxdirt. Antigament s’anomenava escola Jovellanos. Disposa d’alumnes de 3 anys (o de 2 anys que faran els 3 durant l’any en curs) fins a 12 anys (o que faran 12 anys durant l’any en curs). Disposa de 9 nivells que s’organitzen en 3 blocs o comunitats:

  • Petits o infantil: Infantil tres (I3), infantil quatre (I4) i Infantil cinc (I5). Antigament s’anomenaven P3, P4 i P5.
  • Mitjans: Primer (1r), Segon (2n) i Tercer (3r) d’educació primària.
  • Grans:  Quart (4t), Cinquè (5è) i Sisè (6è) d’educació primària.

Cada nivell disposa de 2 línies o grups que s’identifiquen amb les lletres “A” i “B” respectivament (I3A, I3B, 1rA, 1rB,….). Els grups acostumen a ser d’entre 20 i 25 alumnes.

Tornar al menú

Recinte de l’escola de les Aigües

L’escola de les Aigües disposa d’un edifici de quatre plantes (planta baixa i tres pisos) i dos patis. Té dues portes d’accés: Sardenya i Taxdirt.

A la planta baixa hi ha un vestíbul amb el mostrador de consergeria i el mostrador d’administració. També hi ha la sala de mestres, el menjador i el despatx de l’AFA i Som Valors.

A la primera planta hi ha les aules d’infantil, l’aula de psicomotricitat, les aules d’ambients i la terrassa d’infantil.

A la segona planta hi a les aules del bloc mitjans (primer, segon i tercer) i la biblioteca.

A la tercera planta hi ha les aules del bloc grans (quart, cinquè i sisè) i l’aula de música.

Al pati gran hi ha un pista esportiva, unes grades, una zona de sorra (amb sorral, hort, jocs infantils, taules,…) i un porxo. Al pati petit hi ha unes taules.

Podeu consultar una presentació més extensa del recinte en aquest enllaç: http://www.afaescoladelesaigues.org/wp-content/uploads/2024/10/Presentacio-escola-de-les-Aigues-20240920.pdf

Tornar al menú

Etapes educatives

L’educació infantil és voluntària. S’estructura en dos cicles de tres cursos cadascun: primer cicle (es pot cursar en llars d’infants i escoles bressol)  i segon cicle (I3, I4 i I5).

L’educació primària és obligatòria. S’estructura en tres cicles de dos cursos cadascun: cicle inicial (primer i segon de primària), cicle mitjà (tercer i quart de primària) i cicle superior (cinquè i sisè de primària).

L’educació secundària és obligatòria (ESO). Comprèn 4 cursos acadèmics: primer, segon, tercer i quart d’ESO. Es cursa en instituts. A més, a partir de tercer es pot cursar la formació professional de grau bàsic.

En finalitzar, l’alumnat pot escollir seguir formant-se cursant l’educació postobligatòria (batxillerat o formació professional de grau mitjà i superior).

A l’escola de les Aigües es cursen el segon cicle d’infantil i els tres cicles d’educació primària. Durant el curs de sisè, les famílies hauran de preinscriure als infants a l’institut on voldran que cursin l’Educació secundària obligatòria (ESO).  L’alumnat de l’escola té preferència d’inscripció als instituts adscrits a l’escola.

Tornar al menú

Calendari

  • TRIMESTRES: El curs escolar es divideix en tres trimestres:
    • Primer trimestre (1r T): de setembre a desembre. Al curs 2024/25 s’inicia el dilluns 9 de setembre i finalitza el divendres 20 de desembre.
    • Segon trimestre (2n T): de gener a març/abril. Al curs 2024/25 s’inicia el dimecres 8 de gener i finalitza el divendres 11 d’abril.
    • Tercer trimestre (3r T): d’abril a juny. Al curs 2024/25 s’inicia el dimarts 22 d’abril i finalitza el divendres 20 de juny.
  • DIES NO LECTIUS: Al llarg del curs hi ha diversos dies que no hi ha escola perquè son:
    • dies festius a Catalunya: 12 d’octubre, 1 de novembre, 6 i 8 de desembre i 1 de maig.
    • dies festius a Barcelona: generalment, 24 de setembre i segona Pasqua (cada any canvia, al curs 2024/25 serà el 9 de juny).
    • dies de lliure disposició de l’escola: Son dies festius del calendari escolar. Cada escola decideix quan els vol gaudir i els aprova el Consell escolar. No son dies festius a Catalunya ni a Barcelona, son dies laborables. Al curs 2024/25 son 4 dies: 31 d’octubre, 3 de març, 2 de maig i 6 de juny.
  • DIES DE VAGA: Podria ser que al llarg del curs es convoquessin dies de vaga. La vaga és una aturada col·lectiva de la feina per tal de reivindicar alguna cosa. El personal de l’escola pot adherir-se a una vaga de forma voluntària, però sempre s’ha d’assegurar que es compleixen uns serveis mínims (el número mínim de personal que estableix la normativa). Durant els dies de vaga, els infants poden anar a l’escola però les activitats que hi realitzaran no seran les d’un dia lectiu normal i poden no estar amb el seu tutor o tutora. Uns dies abans de la jornada de vaga, la Direcció de l’escola envia un correu via Dinantia informant al respecte.

Tornar al menú

Horari de l’escola

  • JORNADA LECTIVA HABITUAL: L’horari escolar d’una jornada lectiva habitual és:
    • Matí: de 9h00 a 12h30.
    • Tarda: de 15h00 a 16h30.
  • JORNADA LECTIVA INTENSIVA. L’horari escolar d’una jornada lectiva intensiva és:
    • Matí: De 9h00 a 13h00.
      Generalment, es realitza jornada intensiva el darrer dia del primer trimestre i les dues últimes setmanes del tercer trimestre.
      Al curs 2024/25 son els dies: 20 de desembre i del 10 al 20 de juny.
  • AUTORITZACIÓ DE RECOLLIDA D’ALUMNES: És una autorització per permetre que altres persones diferents a la mare, pare o tutor/a legal de l’alumne puguin recollir a l’infant a l’escola quan s’acaba l’horari lectiu. Pel bloc grans, inclou l’opció de que els infants puguin sortir sols de l’escola (únicament durant les entrades i sortides establertes).
  • MENJADOR I TEMPS DE MIGDIA: L’escola ofereix el servei de “Menjador i temps de migdia” per tal que els alumnes mengin i juguin a l’escola al migdia. L’alumnat que li interessi s’hi pot inscriure i pagar la quota corresponent (o sol·licitar una ajuda econòmica a l’Ajuntament de Barcelona si no es disposa de recursos suficients). Per més informació consultar l’apartat SERVEI DE MENJADOR I TEMPS DE MIGDIA.
    • Jornada habitual: De 12h30 a 15h00
    • Jornada intensiva: De 13h00 a 15h30
  • ACOLLIDA DE MATÍ I PERMANÈNCIA DE TARDA O EXTRAESCOLARS: L’AFA, a través de l’empresa Som Valors, ofereix el servei d’acollida de matí (de 7h45 a 9h05) , permanència de tarda (de 16h30 a 17h30) i altres activitats extraescolars (de 16h30 a 18h45). Veure més informació a l’apartat: Extraescolars, jornada intensiva i casals d’estiu.
  • PATIS OBERTS: Durant el curs escolar, el pati gran de l’escola s’obre els dissabtes i diumenges pel matí (d’11h00 a 14h00) perquè el veïnat en pugui gaudir. S’hi accedeix pel carrer Taxdirt, l’accés és lliure per a qualsevol persona i cal complir la normativa corresponent. S’obren també patis d’altres escoles, aquí en podeu consultar els horaris: https://ajuntament.barcelona.cat/educacio/ca/patis-escolars-oberts

Tornar al menú

Sortides i colònies

  • SORTIDES: Al llarg del curs, com a elements complementaris de l’educació, es realitzen diferents sortides per treballar diferents competències: de relació de grup, culturals, naturals,… A la reunió d’inici de curs amb les tutores, s’informa del calendari d’aquestes sortides i quan s’aproxima la data les tutores envien un Dinantia amb més informació.
    Les sortides tenen un cost que cal pagar a principi de curs conjuntament amb la quota de material (al curs 2024/25 185 €).
  • COLÒNIES: Els cursos de I5 a 5è realitzen una sortida de dos dies (des de les 9h d’un dia fins a les 16h30 del dia següent), fent nit a una casa de colònies. Els de 6è la realitzen de tres dies. Una casa de colònies és una casa equipada perquè un número elevat de persones hi puguin menjar i dormir en habitacions amb lliteres. Acostumen a estar ubicades en entorns naturals i a tenir amplis espais exteriors i interiors. Un equip de monitors/es proposa activitats per treballar alguna temàtica concreta i els infants les realitzen acompanyats per les tutores i altre personal docent de l’escola.
    A la reunió d’inici de curs amb les tutores, s’informa d’on es realitzaran i del material que cal portar.
    Les colònies  tenen un cost que generalment cal pagar a principi de curs.
  • AUTORITZACIONS: Per tal que els infants puguin participar a les sortides i colònies cal signar les autoritzacions corresponents. Per exemple:
      • Autorització d’activitats complementàries
      • Autorització familiar colònies
      • Malalties, intoleràncies i al·lèrgies (per colònies)

Tornar al menú

Festes i actes

  • CASTANYADA: La Castanyada és una festa popular que se celebra principalment els dies 31 d’octubre i/o 1 de novembre (Tots Sants) que prové d’una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada i es beu moscatell. Pels volts d’aquesta celebració, s’instal·len paradetes de al carrer per vendre castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paperines de paper de diari.
    A l’Escola de les Aigües, generalment es convida als infants a assistir disfressats com les antigues castanyeres o castanyers (amb un davantal, mocador al cap, mocador a les espatlles,…) i es reparteixen castanyes entre els infants.
  • NADAL / HIVERN: A l’hemisferi nord, el Nadal coincideix amb l’inici de l’hivern i és un temps d’estar a casa i en família. Tot i que durant molt de temps el Nadal ha sigut la festivitat cristiana del naixement de Jesús, a Catalunya ha esdevingut una tradició que les famílies segueixen celebrant tot i no ser cristianes. Des de principis de desembre i fins a mitjans de gener, es tradició, entre moltes altres coses:
    • Anar a buscar el Tió a principis de desembre (un tronc “màgic” que generalment disposa d’ulls, boca i potes), alimentar-lo i abrigar-lo fins que per les festes de Nadal el caguen els infants de la casa tot cantant una cançó. El tronc caga regals per a tota la família. És un tradició pròpia de Catalunya.
    • Fer el Pessebre amb figuretes que representen el naixement de Jesús, persones de diferents oficis, animals, els reis d’orient,… Visitar pessebres que elaboren aficionats pessebristes amb figueretes o veure pessebres vivents, on son persones qui representen els diferents personatges.
    • Anar a la Fira de santa Llúcia, del costat de la catedral de Barcelona, on hi ha moltíssimes paradetes per comprar figures del pessebre, arbres, guarnits nadalencs, tions,…
    • Del 1 al 24 de desembre, obrir cada dia una finestreta del Calendari d’advent, que als infants els hi serveix comptar els dies que quedin perquè arribi Nadal.
    • Guarnir els espais amb arbres de Nadal, motius nadalencs, pare Noel,..
    • Enviar postals de felicitació de les festes a familiars i amistats.
    • Fer àpats amb tota la família.
      • El dia de Nadal (25 de desembre) és tradició menjar escudella amb enormes galets i carn d’olla. De segon pollastre al forn o algun altre tipus de tall de carn.
      • Per Sant Esteve (26 de desembre), canelons històricament elaborats amb les restes de l’àpat del dia anterior.
      • De postres, neules, torrons, massapans, polvorons, cava, moscatell,… mentre els infants diuen un vers i es canten Nadales.
    • Celebrar el cap d’any (l’inici del nou any) en família i/o amics. Menjar 12 grans de raïm coincidint amb les 12 campanades de les 24h de la nit del 31 desembre al 1 de gener.
    • Anar a veure Els Pastorets, representació teatral sobre el naixement de Jesús, la lluita del bé i del mal entre àngels i dimonis, i diverses històries i diàlegs entre pastors.
    • Anar a veure la Cavalcada dels Reis d’Orient del 5 de gener i lliurar-los la carta amb els desitjos dels regals que voldries que et portessin. L’endemà obrir els regals i de postres del dinar menjar el tortell de reis, que té amagat una figureta en forma de rei i una fava.
      A l’Escola de les Aigües, els infants realitzen el concert de Nadal en dos torns diferents segons si el seu grup és A o B al Centre Cívic de la Sedeta. També troben un Tió, l’alimenten i l’últim dia caga regals que després utilitzaran a classe. L’AFA col·loca un arbre de Nadal al vestíbul i el guarneixen les famílies.
  • CARNESTOLTES o CARNAVAL: Son uns dies de gresca i disbauxa que es fan rues de persones disfressades i festes de disfresses. En alguns pobles i barris, el veïnat  s’organitza per comparses, disfressant-se tots amb la mateixa temàtica i anant amb carrosses guarnides i amb música.  Cada any canvia de data perquè depèn de quan és lluna plena i el solstici d’hivern.
    Durant aquest dies de descontrol mana el rei Carnestoltes, el rei dels poca-soltes. Al dimecres de cendra, la Vella Quaresma (una vella de set cames, una per cada setmana que queda fins a Setmana Santa) retorna la calma i la normalitat. Aleshores, comença la Quaresma que, en la tradició cristiana, és un temps de penitència, sacrifici i de menjar poc.
    A l’escola l’alumnat de quart realitza un pregó d’inici de festes on anuncia les consignes del rei Carnestoltes que els infants aniran seguint al llarg de la setmana, cada dia dient com hauran d’anar disfressats. Per acabar la setmana, el divendres per la tarda es convida a les famílies al pati de l’escola per veure la desfilada de les disfresses dels infants dels diferents cursos i l’alumnat de cinquè realitza el judici al rei Carnestoltes.
  • SANT MEDIR: Festa pròpia del barri de Gràcia i d’altres barris de Barcelona. Pel matí del dia 3 de març diverses Colles de Sant Medir realitzen una cercavila per diferents carrers i places del barri, acompanyades per bandes de música. Els romeus i romeves llencen caramels i llaminadures des de dalt de cavalls, carruatges i camions. Per la tarda, les colles retornen de l’ermita de Sant Medir i desfilen pel carrer Gran de Gràcia llançant caramels i llaminadures.
    A l’Escola de les Aigües, s’explica la tradició i alguns grups surten al carrer per veure passar les colles.
  • DIADA DE SANT JORDI: A Catalunya, el dia 23 d’abril és el dia dels enamorats, coincidint amb el dia de sant Jordi, que és el patró de Catalunya. Aquest dia és tradició que les persones que s’estimen es regalin un llibre i una rosa. Es col·loquen paradetes a places i carrers i els escriptors i escriptores dediquen els seus llibres a qui els compra. La tradició de la rosa prové de llegenda que explica que Sant Jordi va matar un drac ferotge quan pretenia menjar-se una princesa i que de la seva sang va néixer un roser.
    A l’Escola de les Aigües, es realitzen tallers al llarg del dia relacionats amb els llibres, poemes i les roses. Per la tarda, es convida a les famílies al pati de l’escola on l’alumnat de 3r  i 6è realitzen les mostres de teatre que han preparat.
  • ENGLISH DAY: És una festa pròpia de l’Escola de les Aigües, on es realitzen activitats en anglès de tot tipus (lúdiques, esportives, científiques, literàries,…) en els diferents espais de l’escola organitzada per la comissió de mestres d’anglès de l’escola i de mares i pares que hi participen voluntàriament. Acostuma a estar dedicada a un país de parla anglesa.

Tornar al menú

Matèries o activitats

Al llarg del dia, els infants realitzen diverses matèries o activitats. Cada grup té el seu horari, on  per a cada dia de la setmana s’indica què realitzen els infants en els diferents franges horàries.

INFANTIL:

  • PSICOMOTRICITAT: Promou el desenvolupament motriu, cognitiu i social dels infants, plantejant-los, a cada sessió, diferents reptes motrius i activitats diverses (jocs, danses, expressió corporal,…) amb material variat (matalassos, cèrcols,…). Es realitza a l’aula des psicomotricitat amb la professora especialista.
  • 1,2,3, EMOCIÓ!: Es realitzen activitats que tenen per objectiu la promoció de la salut i la prevenció de conductes de risc, mitjançant el desenvolupament de competències emocionals dels infants d’infantil.

INFANTIL I PRIMÀRIA:

  • MÚSICA: Es realitzen aprenentatges musicals a l’aula de música i amb el professor especialista. Es canten cançons, es toquen instruments de percussió, s’aprenen conceptes musicals,… A partir de tercer de primària, s’aprèn a tocar l’Ukelele, un instrument de 4 cordes. A segon de primària, es participa al Dansa Ara (una trobada d’infants de diferents escoles que realitzen unes danses conjuntament, danses que es treballen també a Educació física). A cinquè de primària, es participa al Cantània (una trobada d’infants de diferents escoles en la qual canten conjuntament una obra musical especialment composada per a l’ocasió).
  • ANGLÈS / SPEAKING: Es realitzen aprenentatges de la llengua anglesa a l’aula d’anglès i amb el professor especialista. Algunes vegades compten també amb la participació de persones natives voluntàries. En algunes franges horàries ho realitzen tot el grup sencer i en d’altres la meitat del grup, on s’aprofita per aprofundir amb la pràctica oral (speaking). A més, es realitzen en anglès altres matèries com l’Educació física o a Arts.
  • BIBLIOTECA: En aquesta franja, els infants accedeixen a la biblioteca de l’escola on la professora referent de l’escola els hi realitza propostes de lectura. L’alumnat pot consultar llibres i informació digital i, a partir de segon de primària, prestar llibres o contes per les sessions de lectura matinals.

 PRIMÀRIA:

  • LECTURA: Cada matí, es realitza una estona de lectura individual dels llibres que es disposen a l’aula o que l’alumnat ha agafat en préstec de la biblioteca. 
  • ENTREM EN ESCENA: Nomenclatura que utilitza l’escola per indicar quan es realitza un treball globalitzat i transversal entre diferents matèries. Reptes relacionats amb la vida quotidiana (converses, raonaments, expressions escèniques i plàstiques). Es planteja i es treballa la situació d’aprenentatge, es realitzen reptes i aventures d’Innovamat,… 
  • POSEM EL FOCUS: Nomenclatura que utilitza l’escola per indicar quan es realitza un treball sistemàtic i mecànic, particularitzat per l’aprenentatge d’un aspecte en concret d’una matèria, com son la lectura, l’escriptura, les operacions matemàtiques,…
  • EDUCACIÓ FÍSICA (E.F.): es realitzen activitats, generalment al pati de l’escola, per promoure els coneixements, habilitats, valors i competències relacionades amb el cos i la seva activitat motriu que contribueixen al desenvolupament integral de la persona i a la millora de la qualitat de la vida. A segon de primària, es participa al Dansa Ara (una trobada d’infants de diferents escoles que realitzen unes danses conjuntament, danses que es treballen també a música). 
  • ARTS ESCÈNIQUES (TEATRE): En alguns cursos es realitza un treball conjunt amb alguna entitat especialitzada en temes d’arts escèniques (Nun-art, Plàudite,..) i en d’altres es prepara la participació de l’alumnat en alguna activitat amb altres escoles (Dansa Ara, Cantània, Sambori). 
  • TUTORIA: És una estona dedicada a parlar dels aspectes de funcionament del grup, de les cohesió entre els infants, la resolució de conflictes,… 
  • VALORS: La realitza tot l’alumnat de cinquè. Es  realitzen activitats que promouen l’autoconeixement dels infants, el desenvolupament de l’autonomia moral, l’autoestima i l’estima de l’entorn. S’ensenya a actuar i interactuar atenent a normes i valors cívics i ètics, reflexionant sobre la seva importància per a la vida individual i col·lectiva, amb la finalitat de promoure una convivència pacífica, empàtica, respectuosa, democràtica i justa i  el respecte, la cura i la protecció de les persones i del planeta.
    L’alumnat de 1r a 4t  i 6è,  realitza activitats cíviques i culturals (no avaluables) a la mateixa franja horària que s’imparteix religió.
  • RELIGIÓ: S’ensenyen aspectes de la religió, seguint el currículum determinat per les confessions religioses que han subscrit acords de cooperació en matèria educativa. A l’escola de les Aigües s’ofereix ensenyaments de la religió cristiana, que és una de les confessions religioses que ha subscrit un acord de cooperació en matèria educativa amb la Generalitat. Hi participen els infants de les famílies que han escollit aquesta opció.
  • AULA D’ACOLLIDA: hi participa l’alumnat que es considera oportú per tal de facilitar-ne la seva acollida i acompanyament a l’escola. En petits grups aprenen el català, el funcionament de l’escola, la cultura,…
  • ROBÒTICA: Es treballaran temes de robòtica.
  • ESCOLTA’M: La tutora o tutor es reuneix cada setmana amb un grup reduït d’alumnes (3 o 4) per establir una vincle emocional positiu entre ella i l’infant i entre iguals. Ajuda a proporcionar estratègies personals a l’alumnat perquè vagi aconseguint nivells de seguretat personal en el seu creixement que l’ajudi a desenvolupar-se de forma integral i satisfactòria. S’estableix un diàleg constructiu amb una escolta activa amb la voluntat de comprendre i ser empàtic.

Tornar al menú

Metodologies

  • INNOVAMAT: és una proposta per ensenyar i aprendre les matemàtiques a través de la manipulació, l’experimentació i la conversa a l’aula adaptada segons el curs. S’utilitza principalment a primària, on a les diferents sessions de la setmana es treballen aspectes diferents de les matemàtiques i amb diferent tipus de material:
    • Laboratori de nombres: es fan explicacions a nivell grupal i, al final de la sessió, cada infant ho recull en el llibret.
    • Aventures: es realitzen reptes als infants que han d’aconseguir solucionar.
    • Pràctica sistemàtica amb tauleta: Cada infant té accés a un usuari d’una aplicació. Aquesta proposa exercicis de diferents aspectes matemàtics (operacions, geometria, unitats de mesura, estadística,…), adaptats a cada infant segon els seus coneixements i ritmes d’aprenentatge. Per poder fer ús de la tauleta, cada infant ha de portar, a principi de curs, uns auriculars preferiblement de botons (poc voluminosos).

    A principi de cada curs, cada alumne ha de pagar els llibrets i la llicència d’Innovamat. Al llarg del trimestre, els infants s’emporten a casa els llibrets perquè les famílies puguin veure el que es treballa a classe.

  • AMBIENTS: a diferents aules d’infantil i a primer de primària es realitza una proposta d’espai de joc diferent (fem ciència, bambolina, llum i foscor, ara som,…), cadascuna dissenyada perquè els infants puguin desenvolupar diferents capacitats i competències. L’infant decideix a quin dels ambients vol participar, barrejant-se amb infants d’altres grups. Es procura que els infants, visitin els diferents ambients al llarg del curs.
  • RACONS: s’ofereixen diferents propostes d’activitats (de llengua, de matemàtiques,….) en diferents espais de l’aula. L’alumnat es divideix en grups i realitzen les diferents propostes simultàniament i de forma correlativa.
  • SITUACIONS D’APRENENTATGE (SA): s’aprofiten vivències reals dels infants o els interessos que manifesten, com a reptes per aprofundir en l’aprenentatge d’un tema en concret, aprofitant aquest temàtica per treballar diferents camps de coneixement i competències. Els processos d’aprenentatge giren al voltant de la pregunta investigable. La metodologia sempre parteix dels coneixements previs, es fan hipòtesis, s’investiguen per trobar les respostes i es confronten amb la hipòtesis inicial. És un projecte que es treballa al llarg del trimestre i moltes vegades els infant s’han de preparar una exposició oral del que han investigat a la resta de companys i companyes.
  • LEGILAND: És una plataforma digital educativa per impulsar la lectura de llibres entre els infants del bloc grans i també de tercer. Cada infant té el seu usuari que depèn d’una adreça de correu i contrasenya que l’escola proporciona a les famílies. Permet que els infants llegeixin llibres i, posteriorment, responguin qüestionaris sobre el llibre a la web de la plataforma. El professorat rep informes de seguiment.

Tornar al menú

Material

En funció del curs de l’alumne caldrà portar un material o un altre. Cal marcar-ho tot amb el nom.

INFANTIL

Sabates còmodes per l’aula Mocadors de paper Tovalloletes humides Bossa de tela
Roba de recanvi:
Bossa de tela
Samarreta
Pantalons
Calces o calçotets
Mitjons
Bossa impermeable per a la roba bruta.
Carmanyola Tovalló de roba Llençol ajustable: es pot comprar a l’escola a l’inici de curs o adquirir un de reutilitzat de l’any passat
Roba esportiva:
Xandall, malles o leggins
Calçat esportiu
Manta: per tapar-se quan faci fred a l’hora de dormir. Objecte d’aferrament per l’estona de dormir: dudú, nino, tela,…

INFANTIL I PRIMÀRIA

Motxilla Ampolla d’aigua reutilitzable Bata o samarreta d’adult per l’estona d’arts

PRIMÀRIA

Auriculars, preferiblement de diadema i amb cable (no Bluetooth) Per educació física: samarreta de recanvi i tovallola

Tornar al menú

Comunicació entre les famílies i entre les famílies i l’escola

  • GRUP DE WHATSAPP DE LA CLASSE: Per a cada classes, hi ha un grup de whatsapp amb les famílies o tutors legals dels diferents infants del grup, generalment administrat per les famílies delegades. Es interessant formar-ne part perquè s’hi comparteixen informacions de l’AFA, de l’escola, dubtes de les famílies i es proposen trobades entre infants (festes d’aniversari, trobades al parc,…)
  • FAMÍLIES DELEGADES: Són famílies representants de cada grup d’alumnes i la seva funció és fer d’intermediàries entre les famílies i l’escola, especialment la tutora. Es reuneixen com a mínim una vegada al curs amb l’Equip directiu.
  • DINANTIA:  és la plataforma de comunicació web i mòbil que utilitza l’escola per facilitar la comunicació entre el professorat, menjador, AFA i famílies o tutors legals. També és el mitjà on es comunica l’assistència diària de l’alumnat. Permet escriure a la tutora o tutor o al professorat de les diferents especialitats. És molt important llegir atentament tots els correus que s’envien per poder comprendre el funcionament de l’escola i les activitats que s’hi realitzen.
  • AGENDA: Quadren que disposa l’alumnat de bloc grans en què cada full correspon a una setmana del curs amb un espai per poder-li realitzar anotacions, tan els infants com les famílies.
  • ENTREVISTES INDIVIDUALITZADES: Entre la tutora o el tutor i la família. Es convoquen, com a mínim, un cop durant el curs, generalment els dimecres de 12h30 a 13h30. Si la família ho considera necessari, pot sol·licitar fer-ne una a la tutora o tutor.
  • INFORMES: Per l’alumnat de primària, al final de cada trimestre les tutores lliuren un informe de l’infant amb un comentari qualitatiu i uns indicadors d’avaluació (NA: No assoleix, AS: Assoleix Satisfactòriament, AN: Assoleix Notablement, AE: Assoleix Excel·lentment). Per l’alumnat d’infantil es lliuren dos informes al llarg del curs (febrer i juny).
  • WEB DE L’ESCOLA: A la web de l’escola (https://www.xn--escoladelesaiges-wzb.cat/ ) hi ha penjada molta informació d’interès per a les famílies (projectes d’escola, menjador, calendari,…). A l’apartat de “ELS BLOGS” l’escola penja, aproximadament una vegada al mes, alguna notícia relacionada amb alguna cosa treballada als diferents cursos. L’escola té previst modificar-ne el disseny per fer-la més senzilla i intuïtiva.
  • TWITTER: L’escola disposa d’una adreça de twitter (@escoladelesaigues) on hi penja notícies destacades del centre educatiu.
  • EQUIP DIRECTIU: En cas que fos necessari per algun motiu en concret, es pot contactar amb l’equip directiu trucant a l’escola o bé:

Tornar al menú

Organització interna del personal de l’escola

  • TUTOR/A O REFERENT DE GRUP: És la persona docent que té assignada cada grup i amb qui realitzen la major part de les matèries. Realitza mínim una entrevista amb cada família, generalment els dimecres de 12h30 a 13h30.
  • ESPECIALISTA: És la persona docent especialitzada en una matèria en concret (anglès, educació física,…).
  • PERSONAL D’ATENCIÓ A LA DIVERSITAT I SUPORT A LA DOCÈNCIA: Està format per una Tècnica especialista en educació infantil (TEI) i dues persones que donen suport a la inclusió (atenció a la diversitat / audició i llenguatge).
  • DIRECTORA: és la responsable màxima del centre i s’encarrega de gestionar-lo en tots els seus vessants: relacions institucionals, administració, recursos humans i materials i, especialment, el projecte educatiu.
  • CAP D’ESTUDIS: és la persona que planifica el seguiment i avaluació interna del centre i la seva organització i coordinació.
  • SECRETÀRIA: és la persona que porta a terme la gestió de l’activitat administrativa i econòmica de l’escola.
  • ADMINISTRACIÓ: la persona d’administració gestiona la part administrativa de l’escola (matriculacions, ajudes econòmiques,….)
  • CONSERGE: és la persona encarregada de controlar les portes d’accés de l’escola i d’altres tasques de manteniment.
  • PAS – Personal d’Administració i Serveis de l’escola: Engloba el personal que s’ocupa de les tasques de consergeria i administració.
  • COORDINACIÓ DE BLOC: D’entre els docents de cada bloc (petits, mitjans i grans) es disposa d’una docent que s’encarrega de la coordinació del bloc.
  • COORDINACIONS COMPLEMENTÀRIES: Entre els docents, s’estableixen 4 figures de coordinació:
    • coordinació digital
    • coordinació de riscos laborals
    • coordinació de llengua, interculturalitat i cohesió social
    • coordinació d’arts
    • Coordinació COCOBE (Coeducació, convivència i benestar)
    • Coordinació de biblioteca
  • SERVEI DE NETEJA: La neteja de l’escola la porta a terme l’empresa Fomento Construcciones i Contratos.

Tornar al menú

Estructures organitzatives

  • EQUIP DOCENT: El conformen el personal de l’escola que imparteixen classes a l’alumnat. A cada grup es disposa d’una persona referent o tutor/a. A més, hi ha mestres de suport i especialistes en diferents àmbits (música, anglès, educació física, religió,…).
    Alguns membres del personal tenen un càrrec específic de coordinació (un per a cada bloc, biblioteca, digital,….).
  • EQUIP DIRECTIU: El conformen la Directora, la cap d’estudis i la secretària del centre. Té les funcions de lideratge pedagògic i dirigir la institució escolar cap a les seves fites.
  • CLAUSTRE DE MESTRES: és l’òrgan de participació dels docents en el control i la gestió dels aspectes educatius del centre. El formen tots/es els/les mestres del centre i el presideix el director o la directora. La seva funció és, entre altres, intervenir en l’elaboració i modificació del projecte educatiu de centre, decidir criteris d’avaluació, programar i avaluar les diferents activitats educatives, escollir els seus representants al consell escolar i establir línies d’intervenció per a l’acció tutorial.
  • CONSELL ESCOLAR DE L’ESCOLA: És l’òrgan col·legiat on hi ha representats tots els col·lectius que intervenen en la comunitat educativa: direcció, professorat,  personal d’administració i serveis, 4 representants de les famílies (escollits per procés electoral entre les pròpies famílies), 1 representant de l’AFA i un representant de l’Ajuntament. És la màxima autoritat del centre i, al mateix temps, un organisme de participació democràtica en la gestió i presa de decisions. S’encarrega d’avaluar la Programació General Anual i la Memòria Anual, així com proposar millores per al desenvolupament del centre. Es reuneix, com a mínim, tres vegades durant el curs.
  • CONSELL DE DIRECCIÓ: Estarà format per l’Equip directiu i els coordinadors o les coordinadores dels diferents blocs. Es reuneix setmanalment i la principal funció és la presa de decisions del centre i vetllar per tal que aquests acords es duguin a terme.
  • GRUP IMPULSOR: El formen mestres voluntaris/es. La seva funció és debatre i dissenyar les estratègies pedagògiques innovadores que s’hagin d’aplicar al centre així com promoure accions per la seva obertura a les famílies i al barri. Els i les mestres del grup impulsor són els responsables de comunicar les decisions preses al Consell de Direcció i als diferents blocs.
  • COMISSIONS: Les comissions són grups de treball formats per mestres representants de cada bloc que es reuneixen quinzenalment. Es constitueixen a l’inici del curs escolar i es creen segons les necessitats del centre. Actualment les comissions són: pedagògica, estratègia digital, biblioteca, arts, mediambiental, anglès i d’atenció a la diversitat. Cada comissió disposa d’un docent referent.
  • CONSELL D’ALUMNES: Està format per l’alumnat representant de cada grup d’alumnes. La seva funció principal és debatre sobre els problemes que afecten l’alumnat, fer propostes al Consell de direcció i són la veu dels i les alumnes.
  • FAMÍLIES DELEGADES: Són famílies representants de cada grup d’alumnes i la seva funció és fer d’intermediàries entre les famílies i l’escola. Es reuneixen com a mínim una vegada al curs amb l’Equip directiu.

Tornar al menú

Projectes i documentació de l’escola de les Aigües

Entre d’altres, l’escola disposa dels següents projectes de funcionament i organització interns:

  • PEC – Projecte Educatiu del Centre:És la base per dur a terme la gestió organitzativa i pedagògica de la nostra escola i té un caràcter viu i modificable en funció de les necessitats que es puguin presentar.  Recull la identitat del centre, n’explicita els objectius, n’orienta l’activitat i hi dona sentit amb la finalitat que els alumnes assoleixin les competències bàsiques i el màxim aprofitament educatiu. Incorpora el caràcter propi del centre, els mecanismes d’avaluació i els indicadors de progrés.  Es pot consultar en aquest apartat de la web de l’escola: https://www.escoladelesaigües.cat/lescola/projecte-educatiu/
  • PGA – Programació General Anual: Recull la concreció de les prioritats, de les activitats i del funcionament del centre pel curs escolar, i dels diferents àmbits de l’autonomia organitzativa, pedagògica i de gestió de recursos de l’escola, d’acord amb el projecte educatiu i el projecte de direcció vigent.

Tornar al menú

ASSOCIACIÓ DE FAMÍLIES D’ALUMNES (AFA)

AFA escola de les Aigües: Associació de Famílies d’Alumnes de l’escola de les Aigües de Barcelona és una associació sense ànim de lucre on les famílies que hi col·laboren on fan de forma voluntària. En aquest enllaç s’explica en més detall què és: http://www.afaescoladelesaigues.org/index.php/lafa/.

Tornar al menú

Organització interna de l’AFA

  • FAMÍLIES ASSOCIADES: Son les mares, pares o representants legals de l’alumnat matriculat a l’escola que han pagat la quota anual corresponent.
  • JUNTA DE L’AFA: La conformen les persones que s’han escollit a l’assemblea pels càrrecs de Presidència, Vicepresidència, Tresoreria i Secretaria així com la resta de vocals. Es reuneix un cop al mesper tal d’organitzar el funcionament de les diferents comissions i les reunions son obertes a la resta de famílies associades.
  • COMISSIONS DE L’AFA: Cadascun dels grups de treball de l’AFA. En aquest enllaçs’expliquen comissions formen l’AFA escola de les Aigües i com contactar-hi. En pot formar part qualsevol membre de l’AFA.
  • ASSEMBLEA DE L’AFA: Hi poden participar totes les famílies associades. Es reuneix en sessió ordinària com a mínim un cop l’any per tractar com a mínim l’aprovació de la memòria i l’estat de comptes del curs anterior i el projecte i pressupost del curs que s’inicia.

Tornar al menú

Activitats organitzades per l’AFA

L’AFA organitza moltes activitats per als infants i les famílies de l’escola, per exemple:

  • CARNESTOLTES: es realitza una rua el divendres a les 16h30 pels carrers del voltant de l’escola amb totes les famílies i comunitat educativa. Es participa a la rua del camp d’en Grassot del dissabte per la tarda que acaba amb una xocolatada a la plaça de la Sedeta.
    Podeu consultar notícies d’altres cursos a aquest enllaç: http://www.afaescoladelesaigues.org/index.php/category/carnestoltes/

Tornar al menú

Extraescolars, jornada intensiva i casals d’estiu

  • SOM VALORS: És l’empresa contractada per l’AFA per gestionar les extraescolars del curs, el casalet durant la jornada intensiva i els casals d’estiu.
  • AJUTS ECÒNOMICS: Es poden sol·licitar ajuts econòmics a l’Ajuntament de Barcelona per les activitats extraescolars i de casals d’estiu.

Tornar al menú

Extralaborals

  • ACTIVITATS EXTRALABORALS: Son les activitats regulars que realitzen mares i pares de l’escola a l’escola fora dels horaris més comunament laborals. Des de l’AFA s’organitzen les classes de català per a mares i pares i es col·labora en la dinamització de l’activitat de Zumba. A més, algunes mares i pares s’han organitzat per realitzar partits de futbol, bàsquet i voleibol. Més informació a: https://www.afaescoladelesaigues.org/index.php/extralaborals/
  • PARELLES LINGÜÍSTIQUES: L’AFA coordina la possibilitat d’establir parelles lingüístiques entre mares i pares voluntarisque habitualment parlen català amb les mares i pares que el volen practicar i promoure que parlin una estona a la setmana en l’horari que els hi sigui convenient, tan sigui de manera presencial o virtual. 

Tornar al menú

Comunicació entre l’AFA i les famílies

  • ADREÇA DE CORREU DE L’AFA: L’AFA té un correu de contacte que és info@afaescoladelesaigues.org. És on es poden enviar dubtes, propostes,… que siguin generals de l’Associació.
  • COMUNITAT DE WHATSAPP I GRUPS DE LES COMISSIONS: L’AFA disposa d’una comunitat de Whatsapp on hi consten els grups de Whatsapp de les diferents comissions. Les persones que formen part de la comunitat, poden sol·licitar entrar al grup de la comissió que els hi interessi. Per formar part de la comunitat, sol·licitar-ho a l’AFA.
  • DINANTIA: L’AFA utilitza la plataforma Dinantia de l’escola per enviar comunicats amb informacions d’interès per a les famílies. Des d’aquesta plataforma només s’envien els comunicats, no es responen dubtes ni comentaris de les famílies. Per tant, no heu de respondre els missatges.
  • GRUP CLASSE / GRUP DE DELEGADES: L’AFA i totes les famílies delegades pertanyen a un grup de Whatsapp que s’utilitza per intercanviar informacions i comentaris. En aquest, l’AFA envia comunicats a les famílies delegades i aquestes els reenvien als respectius grups classe.
  • WEB: L’AFA disposa d’una web, generalment molt actualitzada, amb tota l’explicació de funcionament de l’associació en sí i de les diferents comissiones que la composen i de les diferents activitats que organitza i que ofereix. https://www.afaescoladelesaigues.org/
  • XARXA DE LES AIGÜES: És un grup de whatsapp per a famílies de l’escola per intercanviar objectes de segona mà. El gestiona la Junta de l’AFA. Per formar-ne part, cal sol·licitar-ho a l’AFA.

Tornar al menú

Comunicació entre Som Valors i les famílies

  • ADREÇA DE CORREU: El correu de contacte de Som Valors per tal de gestionar inscripcions, beques, cobraments, canvis en les activitats,… és: gestioextraescolars@somvalors.com
  • PRESENCIALMENET AL DESPATX DE L’AFA: De les 16h00 a les 18h30. Al despatx s’hi accedeix des del vestíbul de la planta baixa.
  • DINANTIA: Som Valors utilitza la plataforma Dinantia de l’escola per enviar comunicats amb informacions d’interès per a les famílies.

Tornar al menú

Celebracions i aniversaris

  • FESTA DE COMIAT DE SISÈ: Les famílies de l’alumnat de sisè organitza una festa pels alumnes de sisè com a comiat de la seva etapa educativa a l’escola (el curs següent, cursaran primer de primària en diferents instituts). Per guanyar diners per realitzar aquesta festa, al llarg del curs les famílies s’organitzen per realitzar diferents tipus d’activitats: berenars els divendres a la sortida de Taxdirt, tómboles als sopars de germanor, roses per Sant Jordi,…
  • FESTES D’ANIVERSARI: Si les famílies ho desitgen, poden organitzar festes d’aniversari dels seus infants i convidar a la resta d’alumnat de la classe. Generalment, es realitzen al parc del Baix Guinardó o al parc de les Aigües i les invitacions s’envien a través del grup de whatsapp de la classe. En alguns grups, les famílies s’organitzen per celebrar conjuntament els aniversaris de tots els infants d’un mateix mes. També en alguns grups les famílies s’organitzen per no fer regals als infants o per fer-ne un únic de conjunt. A l’escola, no es poden repartir invitacions i només es poden celebrar aniversaris en els horaris de patis oberts (respectant la normativa d’aquests).

Tornar al menú

SERVEI DE MENJADOR I ESPAI DE MIGDIA

SCOLAREST:  És l’empresa contractada per la Direcció de l’escola per gestionar el servei de menjador i temps de migdia. Hi ha dues persones referents a l’escola:

  • Coordinació pedagògica
  • Gestió econòmica del menjador

En aquest apartat de la web de l’AFA s’explica en més detall: https://www.afaescoladelesaigues.org/index.php/menjador/

Tornar al menú

Quotes i ajuts econòmics

  • ÚS HABITUAL: Els infants que requereixin fer ús d’aquest servei, ho poden sol·licitar a l’escola en el procés de matriculació de l’infant o posteriorment.
    Els infants inscrits, han de pagar la corresponent quota mensual. Al setembre, Scolarest envia un missatge indicant l’import de la quota.
    Les famílies amb uns ingressos inferiors als llindars establerts, poden sol·licitar un ajut econòmic al Consorci del 70% o del 100% de l’import. Al maig, l’escola informa a les famílies de com s’han de sol·licitar aquests ajuts i els seus terminis. En aquest enllaç es pot consultar la informació del curs 2024/25: https://www.edubcn.cat/rcs_gene/extra/02_ajuts_de_menjador_2024_2025/Full%20informatiu%20web%20actualitzat%20AJM_24_25_CAT.pdf
  • ÚS ESPORÀDIC: Els infants que requereixin fer ús del servei de forma puntual, han d’avisar amb antelació a la persona de gestió econòmica de Scolarest i pagar la quota esporàdica.

Tornar al menú

Comunicació entre Scolarest i les famílies

  • DINANTIA: Scolarest utilitza la plataforma Dinantia de l’escola per enviar comunicats amb informacions d’interès per a les famílies.
  • FULL SITUAT AL COSTAT DE L’AULA D’I3: Indica, per a cadascun dels infants d’I3, si ha menjat el primer plat (1r), el segon (2n), les postres (P) o si ha dormit la migdiada (M)
  • AGENDA: En el cas que calgui comunicar alguna a les famílies de 4t a 6è, s’escriu una nota a l’agenda.
  • COORDINACIÓ PEDAGÒGICA:
    • Telèfon: 606795299.
    • Horari: de dilluns a divendres d’11:30h a 15:30h
  • GESTIÓ ECONÒMICA DEL MENJADOR:
  • INFORMES: Al final de cada trimestre Scolarest lliura un informe de l’infant amb un comentari qualitatiu i uns indicadors d’avaluació.
  • COMISSIÓ DE MENJADOR: La comissió de menjador de l’AFA es reuneix amb Scolarest i la Direcció de l’escola per transmetre les inquietuds de les famílies i buscar possibles solucions.
  • PRESENTACIÓ PER A LES FAMÍLIES: Un cop l’any, Scolarest realitza una presentació per explicar a les famílies el funcionament del serveix que ofereix a l’escola.
  • DINAR A L’ESCOLA: Scolarest pot oferir la possibilitat que les famílies puguin dinar un dia a l’escola amb els infants per poder conèixer de primera mà el funcionament del menjador. Al acabar el dinar, les famílies responen un qüestionari que serveix perquè la comissió de menjador de l’AFA pugui recopilar les percepcions de les famílies i transmetre-les a Scolarest.

Tornar al menú