Història de la transformació del pati

Benvolgudes famílies,

A continuació us fem un resum del que les representants de la Comissió verda de l’AFA,  la Clara i la Lorena, van explicar el dia de la inauguració del pati sobre la història de la seva transformació:

Quan entrar a l’escola, l’any 2019,  de seguida vam sentir-nos cridades a treballar amb la
Comissió Verda, continuant amb la tasca de l’AFA de posar més naturalesa a l’escola. Aspiràvem a posar “4 plantes”, però la cosa se’ns en va anar de les mans quan ens vam posar a repensar i imaginar com seria un pati més naturalitzat, més divers, amb
més oportunitats de joc, i amb perspectiva de gènere.

Vam formar-nos en les Jornades de Transformació de Patis Escolars organitzades per l’Ajuntament així com d’altres documents com el Pla pel Clima i l’experiència dels Refugis climàtics, així com transformacions efectuades en altres escoles. Ens vam adonar que el futur dels nostres infants, havia de ser, indiscutiblement més verd.

Vam escriure el nostre projecte de transformació del Pati, amb la voluntat d’integrar-lo en un projecte encara més ambiciós, l’Illa Verda Baix Guinardó, on vam treballar molt, de la mà de l’escola, presentant subvencions, assistint a reunions, trobades amb els ens municipals del barri, del districte, de la ciutat,…

Tota aquesta feina de formigueta va començar a donar els seus fruits quan al gener del 2020 el districte va proposar a l’escola incloure’s en el Pla de Patis, projecte municipal per a transformar patis escolars. Aleshores, es va fer un procés participatiu amb les famílies, infants i escola, per recollir com havia de ser el nostre nou pati  i es va redactar el projecte del nou pati.

Posteriorment, vam resultar un dels projectes guanyadors en els Pressupostos  participatius de Barcelona de l’any 2021, amb el qual vam assegurar poder tenir suficientment pressupost per culminar el projecte.

Les obres es van executar en dues fases, al juliol de 2021 van començar la primera fase de les obres i a l’estiu-tardor del 2022 la segona fase. Moltes actuacions que han permès transformar un pati de ciment amb el que és ara, un pati:

  • molt més naturalitzat, agradable i saludable per la comunitat educativa de l’escola i obert a tot el barri.
  • ple d’elements naturals, com els arbres, la sorra, l’aigua, les enfiladisses, l’hort…
  • un espai molt més interessant a nivell pedagògic on la comunitat d’infants pot aprendre de la biodiversitat generada amb l’hort, els 18 arbres i totes les plantes noves.
  • amb moltíssimes més possibilitats de joc que conviuen en l’espai de forma equitativa perquè la canalla pugui escollir lliurement a què jugar.

No podem estar més contentes amb la feina feta fins ara, que no s’atura aquí, perquè tenim encara moltes idees i molts projectes per tirar endavant. Esperem que la nostra alegria sigui compartida avui amb tots vosaltres!

Comissió verda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *